Μια Πράσινη Πινελία Σε Ενα Άχαρο Γκρίζο

Περιβαλλοντική Ομάδα 1ου Ενιαίου Λυκείου Ευόσμου Θεσσαλονίκης Τμήματος Β5




Ομάδα Περιβαλλοντικής Β5

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Περιαστικό πράσινο Θεσσαλονίκης


Κάθε μεγαλούπολη που σέβεται τον εαυτό της, και στοιχειωδώς τους κατοίκους της, πρέπει να διαθέτει 3 ζώνες πράσινου.
Η πρώτη ζώνη πράσινου ή ζώνη αστικού πράσινου, θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα κεντρικό πάρκο και 3-4 περιφερειακά, δενδροσκεπείς πλατείες και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, πρασιές, δενδροστοιχείες κτλ., με αναλογία τουλάχιστον 15-20 m2 ανά κάτοικο. Η ζώνη αυτή εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων σε ώρες σχόλης, συνεισφέρει σημαντικά στην ποιότητα ζωής τους και επηρεάζει θετικά την ψυχική και φυσική κατάστασή τους. Δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας και προσεγγίζει τον άνθρωπο με τη φύση. Συμβάλλει στη μείωση των θορύβων, φιλτράρει τη σκόνη και άλλα αιωρούμενα σωματίδια καθαρίζοντας τον αέρα και δροσίζει, στις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, με τη διαπνοή των δένδρων και των άλλων φυτών, τον ατμοσφαιρικό αέρα. Μια πόλη δίχως επαρκές πράσινο είναι μια άσχημη πόλη, εχθρική προς τους κατοίκους της. Δυστυχώς η Θεσσαλονίκη, όπως σχεδόν όλες οι ελληνικές πόλεις, στερείται επαρκούς ενδοαστικού πράσινου.
Η δεύτερη ζώνη είναι εκείνη του περιαστικού πράσινου και εκτείνεται από τις παρυφές της πόλης σε μία απόσταση 30-40 km. Η ζώνη αυτή εξασφαλίζει την ψυχική και φυσική ανάταση των κατοίκων διότι τους παρέχει την ευκαιρία σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να βρεθούν σε ένα φυσικό περιβάλλον απαλλαγμένο από θορύβους, σε έναν δροσερό και καθαρό αέρα απαλλαγμένο από ρύπους, σε ένα ήρεμο και φιλικό περιβάλλον, να περπατήσουν, να παίξουν με τα παιδιά τους, να ασκηθούν σωματικά και να εκτονωθούν ψυχικά. Για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, δεδομένης της έλλειψης επαρκούς αστικού πράσινου, η ζώνη περιαστικού πράσινου είναι εντελώς απαραίτητη και εκ των ων ουκ άνευ. Επιπλέον, το περιαστικό πράσινο παίζει και έναν σπουδαίο οικολογικό και εξυγειαντικό ρόλο για την ίδια την πόλη. Σε μία μεγαλούπολη, η θερμοκρασία του αέρα μεγαλώνει καθώς κινούμαστε από τις παρυφές προς το κέντρο. Έτσι, στο θερμότερο κέντρο δημιουργείται ένα ανοδικό ρεύμα αέρος με αποτέλεσμα να προκαλείται η εισροή μαζών αέρα από τις παρυφές προς το κέντρο. Όταν μια πόλη περιβάλλεται από ζώνη περιαστικού πράσινου τότε εισέρχεται στην πόλη φρέσκος αέρας, απαλλαγμένος από ρύπους και δροσερότερος, με αποτέλεσμα να ανανεώνεται ο ρυπασμένος αέρας της πόλης και να αντικαθίσταται με καθαρότερο και συγχρόνως δροσερότερο. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να μη διαθέτει αστικό πράσινο, μια κατάσταση που δύσκολα μπορεί να βελτιωθεί, διαθέτει όμως χώρο αρκετό για την ανάπτυξη του περιαστικού της πράσινου. Ωστόσο, για να λειτουργήσει το περιαστικό πράσινο πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο, τόσο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο και μέσω επαρκούς οδικού δίκτυου, και να διαθέτει δίκτυο μονοπατιών με καλή σήμανση, χώρους στάθμευσης, χώρους πρόχειρου γεύματος και χώρους θέας. Για την ανάπτυξη του περιαστικού πράσινου στη Θεσσαλονίκη, είχε αρχίσει μια προσπάθεια ήδη πριν από τον πόλεμο και έγιναν εκτεταμμένες σχετικά αναδασώσεις. Μια μεγάλη περιοχή (~70.000 στρ.) κηρύχθηκε αναδασωτέα αλλά δυστυχώς δεν λήφθηκαν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα για την απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών, εντός αυτής της επιφάνειας, ή της ανταλλαγής με άλλη δημόσια έκταση. Έτσι, σήμερα έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με τους ιδιοκτήτες, τα οποία πρέπει να επιλυθούν με πολύ μεγαλύτερο κόστος. Αλλά κανένα κόστος δεν είναι μεγαλύτερης αξίας από ότι η υγεία των κατοίκων.
Η Τρίτη ζώνη είναι η λεγόμενη παραθεριστική ζώνη όπου οι κάτοικοι μπορούν να αποκτήσουν παραθεριστική κατοικία για μακροήμερες διακοπές. Και σε αυτήν την περίπτωση, η Θεσσαλονίκη θεωρείται μάλλον ευνοημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου