Μια Πράσινη Πινελία Σε Ενα Άχαρο Γκρίζο

Περιβαλλοντική Ομάδα 1ου Ενιαίου Λυκείου Ευόσμου Θεσσαλονίκης Τμήματος Β5




Ομάδα Περιβαλλοντικής Β5

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Φυτεμένες πόλεις

Όλα τα φυτά έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν τη σκόνη και την μόλυνση από τον αέρα.
Μερικά φυτά το κάνουν καλύτερα από κάποια άλλα. Δεν έχει σημασία που βρίσκονται τα φυτά, στην πόλη, στην εξοχή, μέσα στο γραφείο ή στο σπίτι. Τα δένδρα με τα φύλλα τους καταφέρνουν να φιλτράρουν την ατμόσφαιρα. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η παρουσία των δέντρων σε μια πόλη μπορεί να μειώσει τη μέγιστη συγκέντρωση όζοντος κατά 8 %. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αστική περιοχή της Αγγλίας (West Midlands) πιστοποιούν ότι ο διπλασιασμός του ποσοστού των δένδρων γλίτωσε το χρόνο, 140 ανθρώπους από το θάνατο κι αυτό γιατί περισσότερα δένδρα σημαίνει λιγότερα σωματίδια.

Η κατακράτηση των αιωρούμενων σωματιδίων από τα φυτά γίνεται από τα φύλλα τους με τέτοιο τρόπο , ώστε να είναι δύσκολη η επαναφορά τους στην ατμόσφαιρα με την επίδραση του ανέμου και αυτό οφείλεται στην γεμάτη μικροτριχίδια επιφάνεια των φύλλων.

Τα αειθαλή δέντρα κατακρατούν σωματίδια όλο τον χρόνο ενώ τα κωνοφόρα θεωρούνται ιδανικά στην αιχμαλώτιση των σωματιδίων λόγω της βελόνας και του αιχμηρού φυλλώματος τους. Από τα φυλοβόλλα δένδρα αυτά που διαθέτουν χοντρά κολλώδη φύλλα είναι αυτά που συγκρατούν καλύτερα τα σωματίδια. Τα σωματίδια πρέπει να έρθουν κοντά στα φύλλα για να προσελκυσθούν ηλεκτροστατικά. Επίσης η διαπνοή αυξάνει την υγρασία βοηθώντας έτσι την καθίζηση των αερομεταφερόμενων σωματιδίων.

Εκτός από τις βελόνες και τα κλαδιά και οι βραχίονες κατακρατούν σωματίδια. Τα σωματίδια δεν προχωράνε στο εσωτερικό των φύλλων και παραμένουν στην εξωτερική πλευρά του δένδρου. Δεν έχει σημασία αν τα φύλλα του δέντρου είναι ζωντανά ή ξερά ,όταν έρχονται σε επαφή με τον μολυσμένο αέρα. Όσο προχωράει ο καιρός τα φύλλα συγκρατούν όλο και περισσότερα σωματίδια. Ένα μέτριο δένδρο στην πόλη μπορεί να αιχμαλωτίσει περίπου 100 γραμμάρια σωματίδια ενώ ένα μεγάλο δένδρο μέχρι και 1400 γραμμάρια. Μερικά από τα κατακρατημένα σωματίδια παραμένουν στα φύλλα όταν φυσάει πολύ δυνατός άνεμος ή όταν βρέχει, ενώ άλλα πέφτουν στο έδαφος από όπου είτε απομακρύνονται προς τα φρεάτια μαζί με το νερό που απορρέει είτε παραμένουν στο έδαφος.

Σημαντικότατος παράγοντας στο ποσοστό επιτυχίας συγκράτησης των σωματιδίων είναι και το εμβαδόν της φυλλικής επιφάνειας. Ένα μεγάλο πεύκο φτάνει να έχει 10-12 στρέμματα ενώ ένας θάμνος πρασιάς πάνω από 2τ.μ. και αυτό συμβαίνει γιατί η φυλλική επιφάνεια αναπτύσσεται πολυδιάστατα. Ένα πενταόροφο κτήριο με όψη 100μέτρων έχει επιφάνεια περίπου 3στρέμματα ενώ αν εμπρός τοποθετηθεί μία δεντροστοιχία με πρασιά θάμνων η επιφάνεια συγκράτησης αιωρούμενων είναι πάνω από 200 στρέμματα.
Ένας δρόμος με την παραπάνω φύτευση (δεντροστοιχία, πρασιά) μπορεί να κατακρατήσει το 50% των παραγόμενων αιωρούμενων σωματιδίων.
Ανάσα ζωής για τον άνθρωπο της πόλης, τα δέντρα.


Εκτός από τα δένδρα και τους θάμνους συνεισφέρουν στην κατακράτηση των σωματιδίων και τα αναρριχητικά φυτά και τα φυτεμένα δώματα. Σε κάθε τετραγωνικό μέτρο τοίχου ο κισσός αναπτύσσει 3 με 8 τετραγωνικά μέτρα φύλλα. Επιπλέον το φυτό
αυτό είναι πράσινο και λειτουργεί σαν φίλτρο όλο το χρόνο. Δίπλα από μια πηγή ρύπανσης είναι καλύτερο η φύτευση να είναι γραμμική γιατί έτσι φιλτράρεται καλύτερα ο αέρας, προσφέροντας στους αν¬θρώπους των πόλεων μια ασπίδα κατά των ρύπων.

Πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε ότι τη λειτουργία αυτή τα φυτά την κάνουν με αυτοθυσία, γιατί υποφέρουν και αυτά από τη ρύπανση όπως και οι άνθρωποι. Η αι¬θάλη (κάπνα) που κάθεται πάνω στα φύλλα, μαυρίζει την επιφάνεια τους, μειώνει την απόδοση της φωτοσύνθεσης και εμποδίζει την ανα¬πνοή των φύλλων. Στην κάπνα αυτή προσκολλάται και η σκόνη της πό¬λης αυξάνοντας το πρόβλημα. Εκτός από την κάπνα που μηχανικά ενο¬χλεί τα φυτά, υπάρχουν και οι φωτοχημικοί ρύποι του "νέφους" των μεγάλων πόλεων, που εισέρχονται από τα στομάτια των φύλλων και δηλητηριάζουν τα φυτικά κύτταρα, άλλοτε με εμ¬φανή συμπτώματα τοξικότητας και άλλοτε όχι.
Είναι εγκληματικό να μην φυτεύονται δέντρα στην περίφραξη σχολείων, νοσοκομείων, αθλητικών χώρων που γειτνιάζουν με οδικές αρτηρίες. Θα πρέπει να δημιουργηθούν πράσινες διαδρομές, επιμήκη πάρκα (περίπατοι που είναι καλυμμένοι από διπλές - όπου είναι δυνατό- δενδροστοιχίες) δημιουργώντας πορείες με φύτευση δένδρων κατά μήκος πεζοδρόμων, πεζοδρομίων, ρεμάτων ή σιδηροδρομικών γραμμών που διασχίζουν την πόλη, να μεταμορφωθούν σε εστίες πρασίνου οι σχολικές αυλές, οι δημοτικοί αθλητικοί χώροι, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι παιδικές χαρές αλλά και οι ελεύθεροι χώροι δημόσιων και δημοτικών κτιρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου